PRESSMEDDELANDEN

XP Chemistries vision är att använda sin spetskompetens inom kemi för att kunna revolutionera marknaden för kapsaicin till industriella och medicinska applikationer genom utveckling av kapsaicin-baserade produkter, i linje med FN:s globala mål för hållbar utveckling.

Pressmeddelanden

XP Chemistries erhåller viktigt studieresultat för framtida godkännande av bolagets kapsaicin för djurfoder

XP Chemistries AB (publ) ("XP Chemistries" eller "Bolaget"), som producerar ämnet kapsaicin med en egenutvecklad hållbar process från skogsråvaror, har erhållit ett viktigt resultat gällande produktens säkerhet. Studiens slutsats är att XP Chemistries kapsaicin inte ger upphov till mutationer eller andra förändringar av arvsmassan. Det kan därmed säkerställas att XP Chemistries kapsaicin är icke-mutagent. Detta är ett mycket viktigt resultat och möjliggör den fortsatta processen för att få produkten godkänd för användning i djurfoder och kosttillskott. Studien har utförts enligt OECD's riktlinje nr. 471 under GLP av Eurofins BioPharma Product Testing Munich GmbH och har övervakats av Dr. med. vet. Regine Schreiner på Feed and Additives GmbH.

XP Chemistries framställer och säljer ämnet kapsaicin genom en hållbar process från skogsråvaror. Kapsaicin är ämnet som ger växter i släktet chilipeppar sin hetta, och har en lång rad intressanta egenskaper. Ämnet kapsaicin har en speciell förmåga att interagera med TrpV1-receptorn hos djur och människor, som styr när vi känner smärta och värme, en upptäck som i nyligen fick Nobelpriset i medicin. XP Chemistries har en patenterad och hållbar produktionsmetod för naturidentiskt kapsaicin som ger en mycket högre renhet, 96 procent, att jämföra med dagens produkter som utvinns från chili där renheten ligger i ett spann på 1-10 procent. Bolagets kapsaicin marknadsförs inom fyra affärsområden: Feed (tillskott till djurfoder), Cosmetics (liniment, kosmetiska produkter), Life (kosttillskott och läkemedel) och Protect (självförsvarssprayer och skadedjursbekämpning).

För användning av XP Chemistries kapsaicin inom affärsområdena Feed och Life är Bolaget i behov av regulatoriska tillstånd, Feed Additive och Novel Food i EU, samt GRAS Food & Feed i USA. Under processen för att erhålla dessa tillstånd måste bolaget ta fram studieresultat som visar på produktens säkerhet i dessa applikationer. Bolaget påbörjade därför under 2020 och början av 2021 studier enligt OECD's riktlinjer 408, 471 och 487. XP Chemistries har nu erhållit mycket gynnsamma resultat för studien "Reverse Mutation Assay using Bacteria (Salmonella typhimurium and Escherichia coli) with Capsaicin", enligt OECD's riktlinje 471, även kallat "Ames test".

- Det är mycket positivt att vi nu erhåller tydliga resultat som visar att vårt kapsaicin är helt säkert med anseende på mutagenicitet. Vi kan nu fortsätta arbetet mot få vårt kapsaicin godkänt för användning inom djurfoder och kosttillskott, säger Erik Nelsson, VD XP Chemistries AB.

Certified Adviser

Bolagets Certified Adviser är Mangold Fondkommission AB som nås på telefonnummer 08-5030 1550 och på e-post, ca@mangold.se.

För ytterligare information

Erik Nelsson, VD, XP Chemistries AB
E-post: en@xpchemistries.com
Tel: +46 722 50 04 15

Om XP Chemistries AB

XP Chemistries avknoppades från Organofuel Sweden AB i maj 2021 i syfte att fokusera på kapsaicin och tillhörande verksamhet. Bolaget använder en unik och patenterad process att framställa kapsaicin från skogsråvaror, något som traditionellt har skett från chilifrukter. Detta medför en rad fördelar, bland annat att processen är hållbar, kapsaicinet får en mycket högre renhet, processen är kostnadseffektiv och enkel att skala upp. XP Chemistries huvudkontor ligger i Sundsvall. Mer info på https://www.xpchemistries.com/.

[Denna information är sådan information som XP Chemistries AB (publ) är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning. Informationen lämnades, genom ovanstående kontaktpersons försorg, för offentliggörande den 14 december 2021 kl. 14:20.]

Prenumerera

Pressmeddelanden och rapporter via E-post.